Betaling med faktura

Betaling med faktura


Vi elsker alle sammen at shoppe og købe ind, lige indtil vi står ved kassen og skal betale for vores mange varer. Heldigvis er der flere og flere butikker, der tilbyder betaling med faktura.

Fakturabetaling gør det muligt for dig at udskyde betalingen af de varer, som du står og skal købe. Dermed får du en øget økonomisk fleksibilitet, hvis ikke der er penge nok på kontoen til at gennemføre dine køb lige nu og her.

Betaling med faktura kan være et udmærket værktøj at have i baglommen, men der er lige nogle ting, man bør vide, inden man går shop-amok. Først og fremmest skal man have styr på, hvordan det fungerer. Dertil er det fint at vide, hvor man skal lede for at finde butikker med sådanne finansieringstilbud. Endelig bør man have en idé om de fordele og ulemper, der er forbundet med betalingsmetoden.

Heldigvis er du kommet til de rette; vi har nemlig samlet al den information du behøver lige her på siden.

Hvordan fungerer betaling med faktura?

Betaling med faktura kan fungere på flere forskellige måder, afhængig af hvilken type man vælger. Fakturabetaling kan nemlig både være et udtryk for:

  • Du udskyder betalingen med x måned(er) og skal derefter betale hele fakturabeløbet på en gang
  • Du deler betalingen op i mindre bidder og betaler x kr. hver måned (indtil du er gældfri)

Førstnævnte er måske den mest rigtige fortolkning af fænomenet betaling med faktura. Her får man lov at slippe for at betale på købstidspunktet, men modtager i stedet en faktura, der skal betales inden for en eller anden tidsfrist. Denne tidsfrist vil ofte være 30 dage eller ved slutningen af næste måned.

Den anden mulighed for betaling med faktura er det, vi også kalder for afbetaling. Her slipper man igen for at betale ved købstidspunktet, men skal i stedet afholde udgifterne henover en periode på alt mellem 2 og 72 måneder afhængig af købets størrelse. På den måde minder køb på afbetaling meget om et lån, hvilket det i teorien også er.

Hvad end der er tale om den ene eller anden form for betaling med faktura, så fungerer det nogenlunde på samme måde.

Nedenstående liste er en trin-for-trin guide til fakturabetaling på nettet:

  1. Find en butik eller webshop, der tilbyder betaling med faktura
  2. Find de varer, som du ønsker at købe
  3. Læg varerne i kurven og gå til betaling
  4. Vælg fakturabetaling / betaling på kredit (i samarbejde med f.eks. Santander, Klarna eller en helt fjerde)
  5. Udfyld de nødvendige oplysninger (typisk skal der logges ind med NemID)
  6. Bliv godkendt til at benytte fakturabetaling
  7. Modtag dine varer
  8. Betal din faktura inden for tidsfristen

Ovenstående proces kan naturligvis variere en smule fra butik til butik, men overordnet set, så er det nogenlunde måden det foregår på.

Betal med faktura butikker: Forhandlerlisten er meget lang

Henover de seneste år har vi set en stor vækst i antallet af butikker, hvor man kan betale med faktura. Det skyldes en lang række forskellige faktorer. Eksempelvis er det blevet nemmere at kreditgodkende folk takket være tjenester som bl.a. NemID og eSKAT. Samtidig lanceres der hver dag nye webshops, ligesom der også er flere og flere softwareløsninger, der kan varetage denne betal med faktura løsning ude i butikkerne.

Vi har forsøgt at give dig et overblik over nogle af de bedste danske og internationale butikker, hvor du kan betale med faktura. Det er ikke en fyldestgørende liste, men du vil se, at forhandlerlisten på trods af dette er meget lang. Find listen længere oppe på siden.

Det betyder samtidig, at du praktisk talt kan købe alt på faktura. Hvad end du står og mangler nyt tøj, nye hvidevarer, et fjernsyn eller måske nogle møbler – så er der en butik, der tilbyder betaling med faktura. Det kan du være helt sikker på.

Afbetaling tilbydes bl.a. af kendte butikker som Skousen, Wupti, Zalando, Elgiganten, Bedre Nætter og Proshop.

De positive sider ved fakturabetaling

Fakturabetaling er på mange måder et glimrende tiltag, der i den grad har forbedret den økonomiske fleksibilitet for den gennemsnitlige dansker. Løsningen, som ellers tidligere primært har været forbeholdt erhvervslivet giver nu almindelige danskere mulighed for at skubbe betalingen til et tidspunkt, hvor de har flere penge på lommen.

Førnævnte er den overordnede positive side ved fakturabetaling, men for nogle kan økonomisk fleksibilitet virke lidt abstrakt. Så herunder har vi samlet nogle af de konkrete fordele som man får, når man betaler med faktura:

  • Mulighed for at udskyde hele eller dele af betalingen af et produkt
  • Mulighed for at afbetale et produkt over en periode
  • Mulighed for at købe produkter, som man ellers ikke ville have råd til at betale kontant
  • Mulighed for at dække et akut behov (eksempelvis hvis et køleskab eller en fryser holder op med at virke og skal udskiftes) uden at lave overtræk på kontoen
  • Ofte en billigere løsning end et forbrugslån

De negative sider ved fakturabetaling

Det er naturligvis ikke alt sammen guld og grønne skove, når man køber en vare med fakturabetaling. Da der naturligvis er en usikkerhed forbundet med at udskyde betalingen for butikken, ville de allerhelst foretrække, at man betalte kontant for varen nu og her.

Derfor er det sjældent helt gratis at betale med faktura ude i butikkerne eller på internettet. For selvom det måske er rentefrit, kan der være andre omkostninger forbundet med ordningen. I vores optik er der dog ingen tvivl om, at de positive sider opvejer for de negative sider. Vurdér selv baseret på nedenstående ulemper ved fakturabetaling:

  • Man forpligter sig til at betale den fulde pris + eventuelle omkostninger på et senere tidspunkt (det kan derfor ende med at blive en dyr handel)
  • Der er ekstra omkostninger forbundet med fakturabetaling sammenlignet med kontant køb (renter, gebyrer etc.)
  • Det tager lidt længere tid at gennemføre betaling med faktura sammenlignet med kontant betaling (bl.a. fordi du skal kreditgodkendes)

Hvilke udbydere tilbyder betaling med faktura?

Det er de færreste butikker, der selv står for at tilbyde betaling med faktura. Ofte foregår det gennem eksterne virksomheder. Disse virksomheder overtager dig som kunde, og den endelige fakturabetaling skal derfor gå til den pågældende virksomhed i stedet for butikken, hvor varen er købt.

Der er efterhånden mange forskellige udbydere af betaling med faktura, men typisk vil man kun støde på én af dem hos hver butik. De mest populære for tiden er:

Især Klarna har store markedsandele, hvilket blandt andet skyldes, at de var den første virksomhed til at gøre det nemt at implementere betaling med faktura på webshops.

Santander, Resurs Bank og Express Bank er typisk mere repræsenteret i fysiske butikker, men de har nu også indset, at der er et marked for at tilbyde fakturabetaling til kunder på internettet. Derfor ser vi dem, sammen med Qliro, Collector og flere andre udbydere, give flere danskere muligheden for at betale med faktura.

Overvej dette i dit valg af kreditudbyder

Det voksende antal af udbydere kan måske virke forvirrende for nogle, men det er faktisk en god ting. Som forbruger skal vi altid være glade for et marked med mange aktører, for det betyder, at der er øget konkurrence om kunden; altså os.

Øget konkurrence fører til flere fordele for kunderne. Når det kommer til betaling med faktura, kunne det eksempelvis betyde lavere omkostninger, kortere godkendelsestider på ansøgning om fakturabetaling, flere betal med faktura butikker, bedre betalingsbetingelser eller lignende.

Som tidligere nævnt, så tilbyder de fleste webshops kun én kreditudbyder til fakturabetaling. Derfor er der to fremgangsmåder. Du kan beslutte dig for én bestemt butik og tage dig til takke med den kreditudbyder, som de har en aftale med. Alternativt kan du vælge én bestemt kreditudbyder, og så vælge mellem de butikker, som udbyderen har en aftale med.

Vælger du sidstnævnte fremgangsmåde (det kan ofte være den, der sikrer dig de bedste betingelser), kan du med fordel læse vores guides om de enkelte kreditudbydere. På disse sider vil du også kunne finde en oversigt over butikker, der tilbyder betaling med faktura gennem den pågældende udbyder.

Vi anbefaler, at du har fokus på omkostninger, betingelser, sikkerhed og gode anmeldelser fra tidligere kunder på Trustpilot. Sammenlign eventuelt forskellige kreditudbydere, således at du får den bedste aftale på plads.

Hvem kan betale med faktura?

Som udgangspunkt kan alle myndige personer med en stabil økonomi betale med faktura. Men eftersom der i teorien er tale om et lån, er der naturligvis nogle krav, som du skal opfylde, inden du kan blive godkendt til at betale med faktura.

Disse krav kan variere fra butik til butik og fra kreditudbyder til kreditudbyder. Derfor kan vi ikke give dig nogle konkrete krav. I stedet har vi lavet en liste over de mere generelle krav, som går igen langt de fleste steder:

  • Du skal være fyldt 18 år
  • Du skal have et dansk CPR-nummer og NemID
  • Du skal have en stabil økonomi (dit rådighedsbeløb skal være så højt som muligt)
  • Du må ikke være registreret i RKI eller lignende registre

Det er meget muligt, at du støder på en kreditudbyder eller butik, der kræver, at du er ældre end 18 år. Omvendt kan du også komme ud for, at kravet om dansk CPR-nummer ikke altid er gældende. Men du kan være sikker på, at du skal kreditgodkendes for at betale med faktura.

Er du registreret i RKI? Så er fakturabetaling ikke en mulighed

Står du registreret i RKI eller et lignende debitorregister, så kan du som udgangspunkt ikke blive godkendt til fakturabetaling. Som sagt er fakturabetaling blot en form for lån, og hvis man er registreret som dårlig betaler, kan og bør man ikke kunne optage gæld gennem officielle kreditudbydere.

Det er muligt, at du kan finde nogen, der vil tilbyde dig et lån på trods af din registrering i RKI, men i så fald vil vi kraftigt fraråde at sige ja tak. Sådanne personer eller virksomheder tager en stor risiko ved at tilbyde lån til dårlige betalere, og det betyder som regel meget høje renter.

I sidste ende vil det blot føre til mere gæld, som ikke kan betales. Det bliver til en ond cirkel, der kan være svær at stoppe, når først man er kommet ind i den. Så hvis du er havnet i RKI eller et andet debitorregister, fordi du ikke har kunne betale din gæld, kan vi kun anbefale, at du arbejder målrettet med at få afviklet din gæld. Herefter kan du begynde at overveje, om det giver mening at købe ting på faktura.

Hvad koster fakturabetaling?

Det kan være svært at sætte en præcis pris på fakturabetaling, da det naturligvis kan variere meget, alt efter hvilken butik og kreditudbyder man vælger. Som udgangspunkt er betaling med faktura en af de billigere måder at låne penge på. Det gælder især, hvis man sammenligner med diverse online kviklån og forbrugslån.

Selvom fakturabetaling markedsføres af nogle som rentefrit, så er det ikke ensbetydende med, at det er omkostningsfrit. Som vi tidligere har talt om, så tager kreditudbyderen en risiko ved ikke at modtage pengene med det samme, men i stedet at låne dem til dig og satse på, at de bliver tilbagebetalt. Derfor skal de naturligvis også tjene nogle penge for at godtgøre denne risiko.

Det gør de på forskellige måder, men det vil som regel være gennem følgende omkostninger:

  • Etableringsomkostninger
  • Månedlige omkostninger og gebyrer
  • Rentetilskrivning
  • Gebyr ved forsinket betaling

Er der alternativer til betaling med faktura?

Hvis ikke du er interesseret i at betale med faktura, så er der nogle alternativer.

Først og fremmest kan du overveje at købe varen kontant. Det vil altid være den bedste løsning, hvis du har penge på kontoen, da du på den måde undgår at gældsætte dig.

Har du ikke pengene til rådighed, kan du også overveje at tage et forbrugslån. Det vil som udgangspunkt være dyrere, men hvis du skal købe varer fra flere forskellige butikker, kan det godt give mening at overveje et forbrugslån i stedet for flere forskellige fakturabetalingsaftaler.

Hvilke ting kan jeg betale med faktura?

Betal med faktura og køb alt fra legetøj til rejser.

Der er så mange webshops og butikker, der tilbyder fakturabetaling, at man i dag kan købe alt på internettet.

Og fordi kreditudbyderne har gjort det nemmere end nogensinde før for butikkerne at implementere fakturabetaling, så betyder det, at du praktisk talt kan købe alt på faktura.

Hvad end det er en ny smartphone, møbler til stuen, nyt tøj, et fjernsyn, en fryser, et køleskab – eller sågar byggematerialer. Det er vitterligt kun fantasien, der sætter grænser. Men husk ikke at lade dig rive med. Betal kun med faktura for ting, som du reelt set mangler lige nu og her, og som du ikke kan betale kontant.