Bil på afbetaling

Bil på afbetaling

I dag er det de færreste danskere, der køber deres bil kontant. De fleste indgår en finansieringsløsning ved køb af bilen. Det er dog forskelligt, hvorvidt dette foregår via forhandleren, banken eller en helt tredje aktør. I denne sammenhæng er der nemlig mange muligheder, hvorfor en sådan beslutning bør overvejes nøje.

Bemærk: Ovenfor henvises der kun til udvalgte låneudbydere, og oversigten indeholder desuden sponsoreret indhold.

En bil er et stort køb. Derfor kan selv de mindste afvigelser i renteudgifter medfører en stor forandring i de totale omkostninger. Ønsker du at købe en bil på afbetaling, så skal kredityderen vælges med omhu. Gør du ikke det, så kan du risikere at betale mange tusinde kroner for meget i rente- og kreditomkostninger.

De færreste køber bil kontant

Finansiering af bilKun ganske få køber deres bil kontant. Det er et stort køb, og derfor er der ikke mange, der har de nødvendige midler til at betale bilens fulde pris. I stedet betales der typisk en udbetaling, hvorefter det resterende beløb bliver finansieret. Det finansieres naturligvis i form af en afbetalingsordning med faste månedlige afdrag.

Derfor er der naturligvis intet atypisk eller pinligt over at skulle finansiere købet af sin bil. Det er normalt, og ni ud af ti bilkøbere gør det. Det gør sig desuden gældende, hvad end der er tale om købet af en ny eller brugt bil. Er der tale om en meget billig bil, så kan det dog komme på tale, at det er værd at købe den kontant.

Der er andre muligheder end banken

Mange tror, at eneste mulighed for at finansiere købet af en bil, er at tage kontakt til egen bank. Det er dog ikke tilfældet. Der findes adskillige muligheder for at købe en bil på afbetaling. Ofte har hver bilforhandler en aftale med ét eller flere finansieringsselskaber. Derfor kan bilforhandleren også hjælpe dig med dette.

Hvis banken ikke er indstillet på at finansiere dit bilkøb, så udelukker det ikke muligheden for at købe en ny bil. Eksempelvis har mange bilforhandlere et fast samarbejde med et finansieringsselskab som Santander, der er én af de store aktører på markedet. Der er dog også andre udbydere repræsenteret på dette marked.

             Køb bil på kredit »              

Skab mere luft i budgettet med en afbetalingsordning

Ikke alle har muligheden, men nogen har likvide midler til at betale bilens fulde pris af én omgang. Det er dog ikke ensbetydende med, at man skal gøre det. Der er nemlig flere fordele forbundet med at købe din nye bil på afbetaling. Det er en attraktiv mulighed, hvorfor det bestemt også er værd at overveje for de fleste.

Et køb af denne kaliber kan resultere i et presset budget. Særligt hvis du tømmer din bankkonti, for at kunne finansiere købet. Hvis du i stedet vælger at købe din bil på afbetaling, så får du mere luft i dit budget. Du skal blot betale en udbetaling, hvorefter du skal betale en fast månedlig ydelse, indtil lånet er indfriet.

I stedet for at allokere en stor del af (eller hele) din samlede kontante formue på én gang, så kan du i stedet dele betalingen op. Det er attraktivt for de fleste – også selvom de har kapital til at betale bilens fulde pris. Det kan resultere i, at man ikke skal tømme opsparingen, så man fortsat har økonomisk sikkerhed.

Køb af bil

Køb bil på afbetaling uden udbetaling – er det muligt?

Normalt er det påkrævet, at du betaler min. 20 % af bilens værdi i udbetaling, mens resten kan finansieres med en afbetalingsordning. Det er dog muligt at omgå denne løsning, såfremt det er et ønske. Der findes flere udbydere, der tilbyder sådanne afbetalingsordninger uden udbetaling, om end de ikke er billige.

Først og fremmest er det samlede kreditbeløb højere, men risiko for kredityder er også højere. Derfor er det kun naturligt, at det er dyrere at indgå en afbetalingsordning uden udbetaling. Det er dog særligt aktuelt ved køb af en bil, da kreditbeløbet typisk er højt. I mange tilfælde lyder det på flere hundredetusinde kroner.

Derfor skal du også overveje det nøje, hvis du har gjort dig tanker om at købe en bil på afbetaling, men ikke selv betale en udbetaling. Der er nemlig både fordele og ulemper ved det. Fordelen er, at du ikke skal have penge op af lommen. Ulempen er, at det koste dig dyrere end en tilsvarende løsning med udbetaling.

Få råd til en dyrere bil

At købe en bil på afbetaling, er fordelagtigt at flere årsager. Du undgår ikke blot at skulle betale et stort beløb på én gang, men får også råd til en dyrere bil. Som tidligere angivet, så er normal praksis, at du skal betale et beløb svarende til 20 % af bilens pris i udbetaling. Resten vil efterfølgende blive finansieret af kredityder.

Derfor får du også råd til en dyrere bil. Du skal dog være varsom i denne sammenhæng. Du bør nemlig ikke sætte dig for hårdt i det. Inden du indgår en afbetalingsordning i forbindelse med købet af en bil, bør du lægge et budget. Det giver dig nemlig et nødvendigt overblik over dit månedlige rådighedsbeløb.

Kan alle købe en bil på kredit?

Det er ikke alle, der kan få lov til at købe en bil på afbetaling. Det er et stort køb, og kredityder vil derfor gerne sikre sig selv bedst muligt. Hvis du står i RKI, så er det f.eks. ikke nemt. Det er nemlig kun ganske få, der vil yde dig en kredit trods RKI – særligt i denne skala. Derfor er det et krav, at du har en velfungerende økonomi.

OBS: Lån trods RKI kræver en individuel kreditvurdering af din kreditværdighed

Du kan sagtens få lov til at købe en bil på afbetaling, hvis du er på kontanthjælp, dagpenge eller lignende. Du kan dog ikke forvente en nær så stor kredit. Størrelsen af kreditten er særligt betinget af størrelsen af din indkomst. Endvidere er det typisk påkrævet, at du kan betale en udbetaling pålydende 20 % af bilens værdi.

Derfor er det ikke alle, der kan købe en bil på afbetaling. Som følge af dette, er der et stigende antal, der vælger at lease deres bil. Her kan du få en fabriksny bil til ganske få tusinde kroner i udbetaling. Der er dog en række begrænsninger forbundet med leasing af en bil, hvorfor mange fortsat foretrækker køb. Læs alt om fordelene og ulemperne her.

             Køb bil på kredit »