Tips og tricks Er det dyrt at købe på afbetaling?

Er det dyrt at købe på afbetaling?

Har du kig på den nyeste iPhone? Måske et spritnyt fladskærms-tv eller et nyt moderne køleskab? Hvis du ikke har penge på lommen til at betale for det, som du går og drømmer om, så kan afbetaling være en god mulighed.

Afbetalingsmetoden er på det seneste blevet et rigtig populært valg for danskerne, og tusindevis af netbutikker gør det muligt at købe alverdens varer på afbetaling.

Betal i dit eget tempo

Når du gør dine køb på afbetaling, så betaler du et mindre beløb fordelt over flere måneder. Det kan for eksempel være, at du køber en ny telefon, som du afbetaler med 200-300 Dkk over en periode på 2-3 år.

Mange gange har du mulighed for selv at bestemme, hvor stort et beløb du vil afbetale hver måned. På den måde kan du betale af i dit helt eget tempo. Med afbetalingsmetoden undgår du at kontoen pludselig går i minus, hvis du står med en større udgift.

Afbetaling uden renter og gebyrer

Nogle steder kan du godt komme til at betale mere for din vare, når du vælger at afbetale. Det skyldes at der pålægges renter og gebyrer, således dit endelige tilbagebetalingsbeløb er højere, end hvis du betaler det fulde beløb i butikken.

Det er dog ikke gældende i alle butikker. Nogle steder kan du sagtens købe varer på afbetaling uden at betale en krone ekstra i renter eller gebyrer. Du kan altså godt være heldig at finde en forhandler, hvor du kan afbetale fuldkommen “gratis”. Oftest vil der komme et mindre gebyr oven i, da du i og for sig låner penge, som du så betaler af.

Afbetaling kan godt betale sig

Selvom du ofte ender med at betale lidt mere i gebyr, når du afbetaler, så kan det i sidste ende godt betale sig. Det er ikke altid, at man har det økonomiske overskud til lige at lægge flere tusinde kroner på en gang. Især hvis man går arbejdsløs eller er studerende på SU, så kan det være svært at få råd til de dyre ting.

Med afbetalingsmetoden kan du selv skræddersy din betaling, så det passer til dit budget. Det kan være du kun har råd til at lægge 200 Dkk om måneden i en periode. Det kan også være du har råd til at lægge halvdelen af beløbet med det samme og så afbetale resten, hvilket også er muligt hos nogle udbydere.