Shopping Hvornår er det en god idé at shoppe på afbetaling?

Hvornår er det en god idé at shoppe på afbetaling?

I dag er der mange, der fraråder forbrugerne at betale for produkter på afbetaling. Afbetaling er i de seneste år vundet frem som en ny og smart betalingsform, der tillader kunder uden økonomisk overskud at få råd til det, de står og mangler.

Det er i teorien en nobel gerning at gøre kunderne, men i praksis kan denne nye betalingsform ende i en masse gæld, der ikke kan betales af med det samme. Hvornår er det så en god idé for dig at shoppe på afbetaling? Det kan du lære meget mere om i det følgende.

Hvornår er afbetaling en dårlig idé?

Når forhandlerne reklamerer med afbetaling som en ny og nem betalingsform, hvor der ingen renter og gebyrer er at finde, så er der alligevel nogle ting, man skal være opmærksom på, når man betaler for et produkt på afbetaling. Afbetaling bliver i dag reklameret for som værende den betalingsform, der gavner de forbrugere, der ingen penge på kontoen har. På papiret er denne betalingsform da også den mest fristende af slagsen. Ingen renter og gebyrer, og du betaler kun et lille beløb hver måned. Man kan imidlertid blive overrasket over, når den endelige pris ender med at være langt dyrere, end hvad prisen for samme produkt er hos en anden forhandler.

Som forbruger bliver man hver dag frarådet at betale for produkter på afbetaling. Dette sker fordi, der inde i den ellers fristende pris gemmer sig en del ekstraomkostninger, som der ikke bliver reklameret lige så meget med i offentligheden. Disse ekstraomkostninger kan i sidste ende forårsage en masse ekstra gæld. Når man ikke kan betale af for sine varer, er man nødt til at optage nogle ekstra lån i banken, og dermed er en ond gældscirkel startet.

Uden et overskud på kontoen kan det være en rigtig dårlig idé at betale af for en vare hver måned. Har du ikke et overskud på kontoen i forvejen, bliver det rigtig svært at betale af for en vare på længere sigt. Dernæst er afbetaling en super dårlig idé, når produktet, du køber, falder i kategorien ”luksusvare”. Dette kunne for eksempel være en rejse til udlandet eller en unødvendig udskiftning af møblement i boligen. Har du derfor ingen penge på kontoen, er denne betalingsform noget, du så vidt muligt bør undgå.

Hvornår kan jeg shoppe på afbetaling?

Det kan i nogle ekstraordinære tilfælde være nødvendigt at betale for en ny computer eller cykel på afbetaling. Som studerende uden det største overskud i budgettet, kan en ny computer være ganske uundværlig.

Hvis du kommer ud for akut at skulle investere i en ny computer til studiebrug, så sørg da for, at denne computer har en relativ lang levetid. Går den for eksempel i stykker, inden du har betalt af for den, bliver det en rigtig dårlig forretning for dig i sidste ende.

Dernæst kan det være en fordel kun at investere i ting, der altid kan sælges videre, hvis det skulle blive nødvendigt. At optage et lån for at betale af på en betalingsaftale er aldrig en god idé, og afbetaling skal, som nævnt før, kun ses som en mulighed, hvis der opstår et akut problem.

Hvis du ender med at indgå en betalingsaftale, er det vigtigt, at du forinden har sat dit budget i system og oprettet en fornuftig tilbagebetalingsplan. På denne måde er du nemlig sikker på rettidigt at kunne betale af for varen uden større komplikationer. En fornuftig tilbagebetalingsplan er alfa og omega for, at du ikke ender i et større gældsproblem på længere sigt.